Quantcast
Channel: auto motor og sport
Viewing all 1281 articles
Browse latest View live

Så mye taklast tåler dagens elbiler

$
0
0

Vet du hvor mye ski- og vinterutstyr elbilen din kan frakte på taket? Norsk elbilforening gir deg oversikt over hva 28 ulike modeller tåler.

Stadig flere elbiler kan trekke tilhenger, men det hjelper ikke deg som ikke har hengerfeste i dag. Og uansett er det kanskje ikke en tilhenger du har mest lyst til å trekke med deg til fjells.

Vi har gjennomgått både kjente og noen hittil ukjente data for å gi deg oversikten, som inneholder 28 ulike elbilmodeller (noen detaljer mangler).

– 22 av bilene på lista er, eller vil bli, typegodkjent for taklast. Det tilsvarer altså nær 8 av 10 modeller på det norske markedet, sier seniorrådgiver Ståle Frydenlund i Norsk elbilforening.

Bilmodellene med best bæreevne frakter opp til 100 kilo på taket. Dette er altså totalvekten av takstativet/skiholdere/skiboksen – og selve lasten.

Forholdet mellom stativ og tillatt vekt

Når du ser hvor mye taklast bilen er godkjent for, må du så se på hvor mye vekt takstativet og skiboksen er godkjent for.

– Det hjelper lite om bilen kan bære lasten hvis stativet bryter sammen. Og å pushe tillatt vekt på taket har også en åpenbar sikkerhetsside, påpeker Frydenlund – et aspekt vi for øvrig kommer tilbake til sist i denne saken.

Et takstativ med to bøyler veier typisk 3–5 kilo totalt. Satser du på ski- eller sykkelholder, blir dette tallet fort doblet.

Volkswagen e-up! og Nissan e-NV200 er blant elbilene som er typegodkjent for taklast.

– Da er det altså differansen opp til totalvekt som gjelder. Bruker du så 15–35 kilo på en takboks, vil du fort ha brukt opp 20–40 kilo av tillatt vekt.

Da er det eksempelvis lite å gå på i Norges mest populære elbil, Nissan LEAF: Brosjyren sier at maksvekten er 35 kilo. Lett og sterkt lasteutstyr blir dermed viktigere.

Tesla Norge opplyser på sin side at det ikke er satt noen maksgrense for Model S med panoramatak. Eiere må derfor forholde seg til maksimal vekt som takstativet kan bære.

 

Hvordan påvirker takstativ og skiboks bil og strømforbruk?

– Jeg har selv testet dette gjennom flere vintre nå, og landet på at skiboks generelt er å foretrekke framfor skiholder med skiposer. Sistnevnte gir fort mer turbulens mellom stativ og tak, men du har selvsagt også fordelen at du slipper å slite med å ta boksen av og på, sier Ståle Frydenlund i Elbilforeningen.

Han understreker at hvis man går for takboks, er det en fordel å finne en boks som er så aerodynamisk som mulig.

– Jo mer boksformet den blir, og jo større frontparti den har, jo mer energi vil gå med på grunn av luftmotstand. Dette blir særlig merkbart dersom boksen står på en elbil med beskjeden rekkevidde, men generelt trenger ikke en skiboks bety mer enn 10-15 prosent økt energiforbruk ved landeveiskjøring.

– På motorvei, i høyere hastigheter, øker merforbruket. Det gjelder uansett drivlinje. Et generelt tips er derfor at skiboks passer best i lavere hastigheter.

Seniorrådgiver Ståle Frydenlund i Norsk elbilforening har lang erfaring med skiboks på sin elbil.

Sikkerhet med taklast

Når vi først minner om mulighetene til å laste på taket, kommer vi ikke utenom sikkerhetsaspektet: Hvor mye veier sakene du skal ha oppi? Og hvordan bør du stable bagasjen for at den skal ligge mest mulig stabilt?

– Sikkerhet må du ikke slurve med. Tenk over at bilen kan få endrede kjøreegenskaper på grunn av den ekstra tyngden på toppen, og at lasten i boksen i praksis kan bli skutt ut ved en eventuell bråstopp, råder Ståle Frydenlund.

Han gir derfor følgende tips du kan ta med deg før du legger ut på tur:

  • En fullastet bil, med eller uten takboks, vil få økt bremselengde. Kjør pent.
  • Takboksen endrer bilens tyngdepunkt (dog mindre enn på biler med fossile drivlinjer); senk derfor farten noe i svinger, særlig i krappe kurver.
  • Legg de tyngste gjenstandene i bunnen av takboksen, og sørg generelt for å fordele lasten jevnt – for god vektfordeling. Bruk lastestropper til å feste ski og øvrig last best mulig.
  • Husk at lasten på taket inngår i bilens nyttelast. Sjekk i vognkortet hva som gjelder for din bil.
  • Som alltid ellers er det viktig å sørge for at bilen har riktig lufttrykk i dekkene. Med takboksen på, særlig når den er lastet opp, kan det være lurt å øke trykket noe.

Disse er ikke godkjent for taklast

Fire populære elbilmodeller er ikke typegodkjent for takstativ. Dette gjelder først og fremst BMW i3, Hyundai IONIQ og Renault Zoe.

Tesla Model X er ikke typegodkjent for taklast, men kan til gjengjeld trekke hele 2.250 kilo. På tilhengerfestekula kan man også feste en ny type skiboks.

– Fra Hyundai og Renault har vi ikke fått noen annen forklaring enn at taklast ikke er tillatt. Samtidig er nye Kia e-Niro bygd på samme chassis som IONIQ, og e-Niro får tillatt taklast på 100 kilo, sier Frydenlund.

 

 

Innlegget Så mye taklast tåler dagens elbiler dukket først opp på auto motor og sport.


Mer elektrisk fra Opel

$
0
0

Allerede i første halvår 2019 åpnes ordrebøkene for elektrisk versjon av Opel Corsa og ladbar utgave av Opel Grandland X.

Når Opel i 2019 feirer sitt 120-årsjubileum som bilprodusent, skjer det gjennom introduksjonen av flere nye elektrifiserte modeller.

– Opel blir elektrisk! Dette har vært en bærende del i PACE!-planen til Opel, og nå leverer vi, sier Stein Pettersen, PR- og informasjonssjef i Opel.

Etter elutgaven av Corsa og ladbar Grandland X (bildet over), vil Opel følge opp med å introdusere en helelektrisk versjon av neste generasjon Mokka X og av den nye Opel Vivaro. De vil begge være på plass i 2020.

Opel-sjef Michael Lohscheller med den elektriske konseptbilen GT X, som viser litt av Opels nye designlinje.

Elbil for folk flest

Corsa har vært en av Opels viktigste modeller helt siden premieren i 1982. Når den nå for første gang kommer som elbil, er den sentral i elektrifiseringen av Opel.

Den nye elektriske versjonen av Corsa bygges på samme plattform DS 3 Crossback E-Tense som også er del av PSA-gruppen.

– Nye Corsa vil gjøre elektrisk mobilitet tilgjengelig for mange norske kunder. Vi gleder oss til å få den og tror den vil treffe godt i det elbilhungrige norske markedet, sier Pettersen.

Produksjonen av den ladbare hybridversjonen av Grandland X starter neste år, og bilen vil med sine 300 hestekrefter og firehjulsdrift bli en svært viktig bil for Opel i Norge.

 

Innlegget Mer elektrisk fra Opel dukket først opp på auto motor og sport.

Her er nye ŠKODA SCALA

$
0
0

Nye ŠKODA SCALA er den første modellen fra ŠKODA med merkets nye designspråk, og gir oss et hint om hvordan de kommende modellene vil se ut.

Det er den første serieproduserte bilen fra ŠKODA i Europa med «ŠKODA» skrevet med blokkbokstaver på bakluken. De 18-tommer lettmetallfelgene og det unike, uttrukne bakvinduet, som er tilgjengelig i Emotion-pakken, gir ŠKODA SCALA en særpreget stil.

Det nye interiøret er basert på VISION RS-konseptstudiet. Det kombinerer ergonomi og en tiltalende stil med den generøse romsligheten som er typisk for ŠKODA og det største bagasjerommet i segmentet. Akkurat som frontdørene har også instrumentpanelet med den midtstilte berøringsskjermen plassert høyt på dashbordet, en overflate i mykt skum med en ny spesifikk krystalltekstur. Punktbelysningen, varme nyanser og sømmer i kontrastfarge på setetrekkene, som kan leveres i Suedia Mikrofiber som ekstrautstyr, skaper en behagelig atmosfære i kabinen.

Motorer og understell

ŠKODA SKALA kommer flere motoralternativer. Tre 1-liters eller 1,5-liters TSI-motorer, og én 1,6 liters TDI-motor med effekt fra 95 til 150 hestekrefter. 1,0 G-TEC-motoren med effekt på 90 hestekrefter, som er laget for å kjøre på miljøvennlig naturgass (CNG), kommer senere i 2019.

De fem effektive turbomotorene oppfyller selvfølgelig kravene i Euro 6d-TEMP-utslippsstandard. Sportsunderstellregulering er tilgjengelig som ekstrautstyr – et understell som kan veksle mellom «Normal»- eller «Sport»-modus via menyen for å velge kjøremodus.

Assistansesystemer

Mange av ŠKODA SCALAs assistansesystemer har tidligere bare vært brukt i høyere bilsegmenter. Feltskifteassistenten (ekstrautstyr) viser om en bil nærmer seg bakfra og vil kjøre forbi, eller hvis det er en bil i blindsonen. Den registrerer biler opptil 70 m unna – 50 meter lenger enn i blindsonevarsleren. Adaptiv cruisekontroll, som kan brukes i hastigheter opptil 210 km/t og parkeringsassistent er også ekstrautstyr. Kjørefeltassistent og avstandskontrollsystem med City-nødbremsfunksjon leveres som standard.

Teknologi og sikkerhet.

SCALA har LED-frontlykter og -baklykter som standard, full LED-versjoner er tilgjengelig som ekstrautstyr og leveres, for første gang i en ŠKODA, med dynamiske blinklys bak. Bilen har opptil ni kollisjonsputer, inkludert en knekollisjonspute for føreren og, for første gang i dette segmentet, sidekollisjonsputer bak som ekstrautstyr. Hvis en kollisjon er nært forestående, vil den proaktive passasjerbeskyttelsesassistenten automatisk lukke vinduene og strammer bilbeltene i forsetene i god tid.

Infotainment

Digitalt dashbord (ekstrautstyr) har en skjerm på 10,25 tommer – den største i dette segmentet. Infotainmentsystemer fra tredje generasjon av den modulbaserte MIB-infotainmentplattformen leveres med en skjerm på mellom  6,5 og  9,2 tommer.  Berøringsskjermen befinner seg i komfortabel høyde på dashbordet med klar sikt for føreren og passasjeren i forsetet. ŠKODA-lydsystemet har en basshøyttaler og ti høyttalere. Bilen har mange av ŠKODA Connect mobile onlinetjenester, for eksempel kan den låses og åpnes via mobiltelefonen, og både programvaren til infotainmentsystemet og kartet kan oppdateres online. SCALA er alltid tilkoblet takket være innebygd eSIM med LTE-tilkobling.

Simply Clever

ŠKODA SCALA leveres med en rekke Simply Clever-funksjoner. For første gang i dette segmentet får man elektrisk bakluke inkludert Tip-To-Close-funksjon, og et innsvingbart tilhengerfeste, som kan låses opp elektronisk ved å trykke på en knapp i bagasjerommet.

Innlegget Her er nye ŠKODA SCALA dukket først opp på auto motor og sport.

Hyundai satser stort på hydrogen

$
0
0

Hyundai Motor Group (HMG) har i dag (11.12.18) presentert sitt langsiktige «FCEV Vision 2030», som viser ambisjonene for selskapets arbeid med hydrogenteknologi og hydrogenelektriske biler frem mot 2030.

Foruten Hyundai Motor Groups egne merker, Hyundai og Kia, planlegger selskapet å utvikle systemer som skal tilbys til andre produsenter i bil- og transportindustrien. Innen 2030 er målet å produsere 700.000 hydrogenelektriske systemer årlig, hvorav 500.000 er tiltenkt hydrogenelektriske biler.

I tillegg til bilindustrien, planlegger HMG å tilby systemer til blant annet droner, skip, gaffeltrucker, generatorer og transportflåter. Gjennom «FCEV Vision 2030» bekrefter Hyundai sin holdning om at hydrogen er en sentral del av fremtidens nullutslippssamfunn, og legger til rette for at selskapet skal være en global leder innen brenselcelleteknologi.

Det har i mange år vært begrenset utprøving av hydrogenelektriske biler i Norge. Her fra fyllestasjonen i Porsgrunn

– Hyundai Motor Group er den globale pioneren innen kommersiell produksjon av hydrogenelektriske biler, og tar et stort steg fremover i vårt bidrag til utviklingen av nullutslippssamfunnet, sier Hyundai Motor Groups konserndirektør Euisun Chung.

– Vi vil utvikle vår rolle forbi bilindustrien, og spille en sentral rolle i det globale samfunnets vei mot et utslippsfritt samfunn. Vårt arbeid med å gjøre hydrogen til en økonomisk bærekraftig energikilde vil bidra til dette. Vi har full tro på at hydrogenelektrisk kraft vil endre transportsektoren og bli en ledende økonomisk suksess globalt.

Hyundai forventer at den globale etterspørselen etter hydrogenelektriske kjøretøyer vil nå to millioner enheter årlig innen 2030. Allerede i dag startet arbeidet med å bygge Hyundai Mobis’ andre brenselcellefabrikk i Chungju i Sør-Korea. Denne fabrikken vil bidra til at Hyundai Mobis kan øke produksjonen fra 3.000 hydrogenelektriske systemer i år, til 40.000 systemer i 2022.

Det er forventet at arbeidet med hydrogenteknologi vil skape 51.000 nye jobber innen 2030.

Slik ser det ut under panseret på en hydrogenelektrisk bil

Hyundai NEXO

I høst startet salget av Hyundais helt nye hydrogenelektriske bil, NEXO, i det norske markedet. Bilen markerer en revolusjon for hydrogenelektriske biler, og byr på en svært attraktiv totalpakke.

– Dagens nyheter fra Sør-Korea bekrefter at NEXO bare er begynnelsen på et nytt kapittel. Hyundai er en svært ambisiøs aktør globalt, og at det satses bredt på hydrogenelektrisk teknologi sender klare signaler om at vi er en ledende produsent av innovative løsninger og miljøbiler. Teknologiutviklingen er enorm, og vi er også helt i tet på rene elektriske drivlinjer i KONA electric og IONIQ electric, sier markedsdirektør Christian Stenbo i Hyundai Motor Norway.

NEXO koster 585.900 kroner (veiledende, levert Drammen), og er da utstyrt med alt tenkelig utstyr, en kraftig elmotor på 161 hestekrefter med 395 Nm dreiemoment, og en hydrogenelektrisk drivlinje som byr på en rekke innovative løsninger.

 

 

Innlegget Hyundai satser stort på hydrogen dukket først opp på auto motor og sport.

Mitt skip er lastet med: 572 BMW i3

$
0
0

Nærmere 19 000 nye BMW i3 er nå registrert i Norge siden den kompakte elbilen ble lansert høsten 2013. 2018 blir nok et nytt rekordår – på flere måter: For få dager siden ankom den største leveransen av BMW i3 noensinne til landet. Da kjørte 572 nye BMW i3 ut fra ett og samme skip på kaia i Drammen.

– Parkert støtfanger mot støtfanger, blir det 2294 meter med BMW i3. Det betyr for eksempel at du kan plassere bilene i en sammenhengende rekke fra Operahuset via Slottsplassen og tilbake til Nationaltheatret –  eller fylle opp så godt som hele løpebanen rundt Bislett stadion med 5 biler i bredden, sier Marius Tegneby, kommunikasjonsdirektør i BMW Norge.

Nå står bilene til klargjøring hvor det blant annet skal monteres 2288 vinterdekk. Om kort tid er bilene på vei til sine nye eiere omkring i hele landet.

Uoffisiell verdensrekord

– I oktober satte vi uoffisiell verdensrekord, da vi skrev nærmere 1100 nye kontrakter på BMW i3 i løpet av én måned, sier Marius Tegneby, kommunikasjonsdirektør i BMW Norge.

Norge er verdens nest største marked for BMW i3, kun slått av USA. Nærmere 15 prosent av alle verdens BMW i3-modeller kjører med norske skilter.

I den nye BMW i3 120Ah har batteriet en bruttokapasitet på 42,2 kWh

Lang rekkevidde – kort leveringstid

Da BMW i3 ble lansert i 2013 hadde bilen et batteri med en bruttokapasitet på 22,6 kWh. I 2016 kom et større batteri, da med en kapasitet på 33 kWh. I den nye BMW i3 120Ah har batteriet en bruttokapasitet på 42,2 kWh. Dermed er både batterikapasitet og rekkevidde nærmest doblet siden den særegne elbilen ble lansert i 2013.

I et sultent norsk elbilmarked er leveringstid et svært sentralt tema.

Det blir lange dager for dem som skal montere 2288 vinterdekk

– Leveringstiden har blitt en variabel som kundene tar med i vurderingen når de skal handle elbil. Derfor er det svært viktig for oss å levere så raskt og effektivt som mulig. Flere av kundene som bestilte nye BMW i3 120Ah i oktober har allerede fått sin bil, og flere blir levert nå før jul. Det betyr at vi faktisk har levert nye fabrikksbestilte elbiler på under to måneder etter at de ble bestilt av kunde, sier Marius Tegneby.

Normal leveringstid på BMW i3 er i Norge nå rundt tre måneder – eller raskere.


Historiske fakta:

Registrerte nye BMW i3 i Norge siden lanseringen høsten 2013:
2013: 51 biler
2014: 2040 biler
2015: 2368 biler
2016: 3943 biler
2017: 5035 biler
Til nå* 2018: 5371 biler

Totalt: 18808 biler

* Pr. 09.12.18

Kilde: OFV

 

 

Innlegget Mitt skip er lastet med: 572 BMW i3 dukket først opp på auto motor og sport.

Veien til Karlovy Vary

$
0
0

Veteranbilrallyet Sachsen Classic gikk i år fra Zwickau til tsjekkiske Karlovy Vary, og så tilbake til Chemnitz. Vi har sjekket ruten med en ganske spesiell folkevognboble.

Tekst: Malte Jürgens – Foto: Dino Eisele

Det å sjekke interessant punkter på ruten på forhånd er som et flott Memory-spill, bare i 3D og med vind i håret, ikke som små kort med bilder på. For eksempel skal vi innom Sachsenring med sine 14 svinger, der spanske Marc Marquez nettopp vant det tyske løpet i MotoGP-VM.

Videre venter den harde bakken i Meerane, der rallydeltakerne skal kjøre en obligatorisk spesialstrekning med 12 prosent stigning. I Johanngeorgenstadt stråler figurene som treskjæreren Gottfried Krauss laget. De forteller verden om opphavsmannens spesielle syn på naturhistorie: «I pyramiden over all verdens fugler står alltid hubroen øverst.»

Funkes bilmuseum i Eibenstock.

Rallyet snur i Karlovy Vary i Tsjekkia, men først skal deltagerne innom Eibenstock, en by med mangfoldig historie rundt håndverk. Museet med de urgamle strikkemaskinene er stengt (på mandag!), men strikkeriet Funke ved siden av jobber for fullt.

Sjefen, Hartmut Funke, er særlig opptatt av sitt lille bilmuseum i foajeen. Veteranene her viser bilene i det tidlige DDR, med Trabant-forløperen P 70, Wartburg 311, Ifa F8 og F9, samt mopeder fra Simson i Suhl. Også strikkebutikken i annen etasje kan anbefales, og der finner du alt en suvenirjeger kan ønske seg.

Hestedrevet heis i Johanngeorgenstadt.

Johanngeorgenstadt viser en annen form for teknikk. Her finner man et hestedrevet spillverk, der trekkdyrene går i sirkel og dermed trekker rundt en stor aksel av tre. Etter 13 runder har de brakt en kurv med store stein opp i dagen. Da blir de spent om så de kan gå i motsatt retning, igjen 13 runder. På den måten har man i århundrer heist jern, tinn, sølv, vismut og uran til overflaten.

Denne bergverksbyen er helt undergravet av kilometerlange gruver, og i 1929 ble det her bygget Tysklands eneste storbakke for skihopp. Men den brukes ikke mer nå, for den knakk sammen i 1956.

Det som gjenstår av Erzgebirgsbakken er en noe mindre hoppbakke.

I dag er bare to små hoppbakker i bruk, og de har metallspor slik at de også kan brukes om sommeren. Bakkerekorden er rundt 60 meter. Ved siden av koker familien Conrad pølser med kål og syrlige bær, og for at det hele skal gli ned lettere kan man bevilge seg en «Johannstädter Schanzenteufel». Den holder 38 prosent og koster 1,60 euro.

I grensebyen Potucky kan det virke som om hele verden er på tilbud.

Grensen til Tsjekkia ved Potucky er som å komme inn i en verden der alt koster 99 eurocent. Her blir de reisende tilbudt billige varer på alle kanter. Man kan kjøpe slikt som sko, klær, nederlandske tresko, bøhmiske vindmøller, vietnamesiske sigaretter i amerikanske pakker eller oransje vannkanner. Hele Tsjekkia er til salgs for 99 cent, kan man få inntrykk av her på grensen.

Uten nøye instruksjoner fra rallyet fører navien oss gjennom skogene. Rallyet kjørte en litt lettere vei.

Navigasjonen på telefonen viser veien til Karlovy Vary, men vi kan knapt tro det. Rett etter grensen blir asfalten til grus, så til sand, så til bark med trebiter og kvister, og så til vanndammer. Skal dette være en rallyvei? Den går gjennom dyp skog og ville enger. Og hvis du er opptatt av planter er dette stedet, for her vokser det sjeldne vekster overalt. Senere oppdager vi at veteranrallyet skal få en omkjøring.

Samtidig holder vår VW 1302 koken helt fint, og tenker nok tilbake på sin rallyfortid. Den ble trimmet av Theo Decker i Essen i 1972, en leverandør av storartede TDE-forgasseranlegg til enhver folkevognboble. TDE var et must for den tidens sportslige førere, akkurat som det høylytte eksosanlegget, gjerne fra Empi, og de brede felgene. I tillegg ble det montert sportsseter, et aluminiumsratt med tre eiker, turteller, forsterkede fjærer, hardere støtdempere og visere for oljetemperatur og oljetrykk.

Decker-bobla er en 1302 fra 1972. Den har doble forgassere fra TDE og to liter slagvolum. Med sine 140 hk kommer den opp i 190 km/t.

Vår rallybil har i tillegg to liter slagvolum og kan komme opp i 190 km/t. Vi får firesylinderen opp i 4600 o/min, og da går det i 170 på speedometeret. Enda mer kan nok la seg gjøre, men vi minnes ødelagte støtstenger, hengende ventiler og stempelskader av alvorlig art, så vi lar gassfoten hvile.

TDE-bobla er en brølende hilsen fra Wolfsburg og Essen, et blidt budskap fra en lys fortid.

Dette var drømmebobla til mange 1302-eiere i 1972. Tykke eksosrør, brede felger, skivebremser foran, USA-blinklys.

Vi tar en avstikker fra rallyruten og besøker Zwönitz mellom Chemnitz og Zwickau. Dette er kjente områder for veteranbilfantaster, for her driver Werner Zinke med bilrestaurering i spesialklassen. Det gamle industribygget i mange etasjer har 16 avdelinger, fra lakkering via setetrekk og karosseribygg til sakkyndig istandsetting av chassis, motor og girkasse. «Vi setter ingenting bort til andre firmaer, for vi gjør alt her i huset,» sier Zinke.

I restaureringsverkstedet til Werner Zinke får biler av alle merker hjelp. Datteren Steffi Ott og barnebarnet Marcel er med på jobbingen.

Prinsippet er enkelt: Foran kommer de utslitte gamle bilene inn, bak ruller de ut igjen som topprestaurerte klassikere. Blant de 54 ansatte hos Zinke GmbH finner vi også en rekke lærlinger. Su på 20 år har nettopp avsluttet læretiden som karosseribygger: «Jeg er interessert i materialene, bearbeidingen og selvsagt bilen jeg jobber på.» Klagene over at gamle håndverk dør ut finner liten gjenklang i Zwönitz.

Su er karosseribygger og elsker veteranbiler.

Karlovy Vary er en total kontrast til det støvete, rustne og oljete verkstedet. Det gamle boblebadet har vært et kurbad siden den saksiske Kong August II. I 1701 bygde kongen et «lysthus» for spill og underholdning der elva Teplá tar en sving.

Senere oppførte familien Becher et tilsvarende bygg ved siden av, og dette ble tatt over av Johann Georg Pupp i 1778. Etter hvert vokste det sammen med andre hus til Grandhotel Pupp, som fortsatt er i drift og inneholder 229 rom. En overnatting koster omtrent 200 euro.

Tatiana Tkáková er salgssjef hos Grandhotel Pupp.

Fulle av appetitt reserverer vi to plasser i Grand Restaurant for mandag kveld, der selv Goethe nøt tokajer og Fontane drakk øl. Når vi så vil sette oss til bords ligger alle salene forlatt, og bare støvet danser i lysstrimene. For mandag og tirsdag er kjøkkenet alltid stengt, får vi høre. Grandhotel Pupp har en stor fortid, men en litt mindre nåtid.

 

 

Innlegget Veien til Karlovy Vary dukket først opp på auto motor og sport.

Ford med rekordhøyt SUV-salg

$
0
0

Aldri før har Ford solgt flere SUVer i Europa enn hittil i år. Hele 259 200 Ford Kuga, EcoSport og Edge ble levert i løpet av årets første 11 måneder.

– SUV-salget vokser raskere enn noe annet bilsegment i Europa. Våre sporty modeller med intelligent firehjulstrekk og mange avanserte teknologier leverer svært gode og trygge kjøreopplevelser som stadig flere ønsker, sier Vice president, Marketing, Sales & Service i Ford Europa, Roelant de Waard.

Fords SUV-salg vokser for tredje år på rad

Fords markedsandel av det europeiske SUV-salget har også i 2018, for tredje året på rad, fortsatt å vokse. Mer enn hver femte Ford som selges i Europa er nå en SUV.

Ved utgangen av november har Fords SUV-salg vokst hele 21%, sammenlignet med samme periode i fjor, i de 20 største markedene i Europa. For første gang har salget passert en kvart million solgte SUVer.

Lillebror EcoSport har blitt veldig populær

Den nye Ford EcoSport er modellen som har hatt den kraftigste salgsøkningen. Sammenlignet med samme periode i fjor har salget økt med hele 105%, til 104 600 biler.

Nye Ford EcoSport kommer nå for første gang med firehjulstrekk. Den har også fått et mer dynamisk og sportslig eksteriør. Det nye interiøret er langt mer moderne og mer brukerorientert med blant annet 8-tommers berøringsskjerm, oppvarmet ratt og en rekke smarte oppbevaringsløsninger.

Kuga har lenge vært en populær bil i Norge. Her er den på Nordkapp

Stor interesse for Kuga

Også salget av den populære Ford Kuga har fortsatt å vokse fra et allerede høyt nivå. Ford har hatt en salgsvekst på hele 27% i løpet av årets første 11 måneder. Mer enn 145 300 nye Kuga har blitt levert til europeiske kunder så langt i 2018.

Edge er den største og tøffeste av Fords SUV-er. Her i Vignale-utførelse

Ny Edge klar for Norge neste år

Siden den største Ford-SUVen, Edge ble introdusert for europeiske kjøpere i 2016 har det blitt solgt mer enn 34 000 av denne modellen i Europa. Med den nye Ford Edge som kommer neste år, vil også denne ytterligere forbedre Fords allerede imponerende SUV-salg på det europeiske markedet.

Nye Ford Edge er Fords teknologisk mest avanserte SUV noensinne. Den er også blitt enda mer komfortabel og sportslig å kjøre. Den store og tøffe SUVen er klar for Norge i løpet av første halvår 2019.

Focus Active leveres både som stasjonsvogn og 5-dørs kombi

Nye SUV-inspirerte crossover-modeller

Ford har også introdusert to nye SUV-inspirerte crossover-modeller det siste halvåret.

Nye Focus Active, som kommer til Norge i begynnelsen av 2019 har sammenliknet med de andre variantene av nye Focus, fått økt bakkeklaring med 3 cm, røffere styling både utvendig og i interiøret, og tilpassede kjøremodus som hjelper deg frem på varierende underlag.

Fiesta Active er en liten tøffing

Den nye crossoveren Fiesta Active, som ble lansert i Norge like før sommeren, har også fått økt bakkeklaring med 1,8 cm som kan bidra til bedre fremkommelighet, røffere styling utvendig og innvendig og en høyere sitteposisjon inni bilen.
 

Innlegget Ford med rekordhøyt SUV-salg dukket først opp på auto motor og sport.

Stonic – den lille crossoveren fra Kia

$
0
0

Kia har kommet inn i det Norske markedet med mange nye spennende modeller og de satser stort på el og hybrid. Noe som selvsagt fungerer i det norske markedet hvor vi har litt spesielle avgifter på slike biler. Eller mangel på avgifter.

Tekst & Foto:  Bjørn Gravdahl

Kia Stonic er en liten Crossover som det så fint heter nå om dagen. Ved første øyekast ser bilen moderne og fin ut. En passe størrelse på en liten bil til de som ikke har bruk for store SUV’er og 4×4. Det vises fort når en setter seg inn i denne bilen at dette er en bil som ikke skal koste for mye og være nøkternt utstyrt. Stonic er vel kanskje en bil som konkurrerer med Ford Fiesta Active e.l.

Personlig syntes jeg at designet på bilen er kult, men blir nok litt sprekere med en annen fargekombinasjon. Vår testbil er grå og blir derfor litt anonym.

Jeg sitter godt i bilen med det er begrenset med sidestøtte i setene. Den er utstyrt med manuelt gir, noe som ikke er så inn i tiden. De fleste vil ha automatgir, men så vil jo mange ha el og hybrid også, og de kommer med automat.

Vel, bilen er som sagt litt enkel men er veldig god å kjøre og det merkes at KIA har tatt et steg i riktig retning. Det er mer komfort og sikkerhet her enn på flere av konkurrentene.

Denne gangen velger vi å holde oss inne i byen for å se hvor lett den er å kjøre i bybilde. Her savner vi raskt automatgiret som nok ville gjort den mer komfortable å kjøre i byen når det er mye kø. Men bortsett fra det så er den lettkjørt og enkel å parkere. Testbilen hadde ryggekamera som bidro stort ved parkering.

Siden dette er en ganske liten bil så er ikke bagasjerommet så stort. Men det var faktisk ikke så ille som jeg trodde. Det rommer 352 liter og det er omtrent som en VW Golf 5-dørs.

Etter å ha rotet rundt i sentrum så bestemmer vi oss for å ta turen opp til Holmenkollbakken for å teste den litt ut opp bakkene der. Bilen er god å kjøre og er lett å manøvrere opp bakkene. Vel fremme tar vi en liten strekk og ser litt mer på det eksteriørmessige på bilen. Den har fine linjer og er moderne å se på. Den leveres med takrails som gjør den litt mer sporty.

Bilen leveres med 1,25 liters bensin motor på 84 HK eller en 1,0 liters bensin turbo motor på 120 Hk. Den kan også fås med en 1,6 liters CRDi diesel motor på 110 hk

Jeg ville nok gått for en 1,0 liters 120 hk turbo på denne bilen.

Siden denne bilen kun pr i dag leveres med bensin og diesel så er det nok dessverre litt begrenset med salg. Dette er jo ikke en familiebil en drar på hytta med full av bagasje. Jeg vil si den passer best for kortere turer som levering skole/barnehage, fritidsaktiviteter m.m.

Vel, hvis en ser på de bilene som i dag møter opp på skole/barnehage eller fritidsaktiviteter så kan en lure på behov og nytte. Tenker da spesielt på vestkanten hvor det virker som alle må ha store SUV’er med 4×4.

Stonic er en Crossover og du sitter ganske høyt i den. Den vil fungere helt greit også på vinterføre. Det handler vel bare om å kjøre bil med hodet slik vi som er litt eldre lærte på begynnelsen av 80-tallet.

Bilen har selvsagt et potensiale og det er jo til de som bor slikt til at de ikke har tilgang på lading – hverken hjemme eller på jobb. Da vil denne bilen passe perfekt.

Kia Stonic har tre utstyrspakker.

Classic Edition som blant annet inneholder:

Aut. nødbrems

Tåkelys foran

Oppvarmet ratt (noe mange flere burde hatt her i landet)

Cruise Kontroll (burde vært Adaptive)

Filskiftvarsler

Apple Carplay

m.m.

Active som i tillegg har:

LED kjørelys foran

Automatisk Klimaanlegg

Ryggekamera

Navigasjon m/7 tommers skjerm

m.m.

Exclusive som i tillegg har:

D-formet sportsratt

Seter i stoff/kunstskinn

Smart Key

Pedaler i aluminium

m.m.

Prisene starter på kr. 234 900,- og går opp til kr. 289 900,-. Men det er en rekke tilleggsutstyr slik at en nok vil passere kr. 300 000,- for en Exclusive.

KIA har jobbet mye med sikkerheten og de leverer i dag meget sikre og trygge biler.

Problemet har nok vært andrehåndsverdien på KIA, men det bør bli bedre med biler slik som dette. Niro KIA Stonic er en bil for de som ikke trenger en så stor bil, men som er opptatt av komfort og sikkerhet.

Med så gode garantier er dette er meget godt kjøp. Kia har jo lenge nå hatt en fantastisk garanti på hele 7 år, noe som gjør det trygt å kjøpe en ny Kia i dag. Det er nok den med 1,0 turbo og Exclusive som er den vi ville anbefalt.

Så alt i alt er KIA Stonic en fin liten crossover som jeg tror mange ville kunne ha glede av. Mye bil for pengene her ja. Og kommer den med automatgir så blir det enda mer interessant. Igjen, en god bil fra KIA.

 

Innlegget Stonic – den lille crossoveren fra Kia dukket først opp på auto motor og sport.


Slik kan endret adferd forandre verden

$
0
0

Hele 2 av 3 spurte lar heller barna sine bli fraktet i en selvkjørende bil enn å la dem sitte på med en fremmed. Det er blant de mange funnene i Fords årlige trendrapport.

I den 7. utgaven av rapporten har mer enn 14 000 enkeltpersoner fra i alt 14 land besvart en rekke spørsmål som vil være aktuelle i 2019.

Trendrapporten viser blant annet at hele 87 % av de spurte mener teknologi er den viktigste årsaken til at samfunnet forandrer seg. Hele 79 % mener også at teknologi er positivt for samfunnet. Samtidig er mange bekymret for effekten kunstig intelligens vil ha på oss. Også virkningen som teknologi kan ha på hvor bra vi føler oss, uttrykker flere bekymring for.

Les hele trendrapporten her

– Individuelt og kollektivt vil endrede adferdsmønstre ta oss fra en følelse av hjelpeløshet til en fornyet tro på fremtiden og utviklingen. Hos Ford er vi svært opptatt av at mennesket hele tiden må befinne seg i sentrum av denne utviklingen. Vi jobber hver dag for å forbedre hverdagen vår. I en kontekst hvor mye endrer seg må vi ta ekstra godt vare på kundene våre. Vi er veldig bevisste på hvordan vi går frem når mye endrer seg raskt, sier Ford global consumer trends and futuring manager, Sheryl Connelly.

Her er noen av de viktigste funnene fra årets rapport:

Nesten halvparten av de spurte mener frykt styrer utviklingen. 7 av 10 oppgir at de føler at endringene gir dem energi.

45 % av de spurte er misunnelig på alle som greier å frigjøre seg fra smartmobiler, PC’er og nettbrett. 7 av 10 er enige i at vi alle burde ha en pålagt pause fra disse.

Fords trendrapport trekker også opp flere trender som vil prege verden i 2019 og tiden fremover:

Selvkjørende biler er ikke langt unna en realitet for folk flest.

Teknologikløften: Aldri før har teknologi hatt større innflytelse på hvordan vi ser på verden. Likevel er det en underliggende spenning mellom dem som har tilgang og opplever teknologien som noe bra, og de som ikke er like digitale. Hos Ford skal teknologien brukes for å gjøre folks liv bedre. Selskapet er også opptatt av å lære kundene hvordan de skal bruke teknologien smart.

Digital detoks: Parallelt med at mange nærmest sitter klistret til sine digitale enheter, er det også en klar trend at mange er skremt av dette, og forsøker å begrense skjermtiden sin.

Tar tilbake kontrollen: I en verden hvor det for mange oppleves som vanskelig å ha kontrollen, bruker Ford mye ressurser på en såkalt menneskesentrert designprosess. Et eksempel er Fords nye kjøreassistanseteknologier – som Ford Co-Pilot 360. Her ble det forsket på flere ulike mennesketypers vaner og behov før Ford Co-Pilot 360 ble utviklet for automatisk å avlaste sjåføren i utfordrende trafikksituasjoner.

Mange identiteter: Med en økt bruk av sosiale medier, kan en og samme person ha en online-identitet og en i det virkelige liv. Dette vil igjen ha innflytelse på hvordan de kler seg, hva de kjøper og kjører. Fords bilmodeller og varianter er utviklet for å best mulig vise hvem du er eller ønsker å være, samtidig som de dekker dine praktiske behov.

Miljøengasjement: Selv om det ofte er tøft å endre måten vi lever på, tror en stor andel av forbrukerne at miljøhensyn må medføre at vi gjør nettopp dette. Mange er også opptatt av å få råd og tips om hvordan de kan bli mer miljøvennlig. Bærekraft er helt avgjørende for miljøet og Fords suksess. Ford er også opptatt av å redusere utslippene fra bilene sine og å overholde kravene i Paris-avtalen. Ford vil også investere i 16 helelektriske modeller, av en total portefølje på 40 elektrifiserte modeller i løpet av 2022.

Bedre mobilitet: Mobilitet handler ikke bare om å komme seg fra punkt A til B. Det handler også om hva vi kan bruke tiden til underveis. I dag bruker amerikanere mer tid i bilen sin enn de har ferie. Ford mener at utviklingen av selvkjørende biler vil gjøre tiden i bilen bedre, men også gi økte muligheter for varetransport og pakkelevering. Ford jobber tett med en rekke forskjellige selskaper for å finne ut hvordan teknologien best benyttes. Et eksempel på dette er et samarbeid med Walmart og Postmates for å se hvordan hjemkjøring av varer kan bli enda bedre ved bruk av selvkjørende teknologi.

Innlegget Slik kan endret adferd forandre verden dukket først opp på auto motor og sport.

Tungvekterne

$
0
0

De er beundret og utskjelt. Men ingen kan unngå å bli fascinert av Bentley Bentayga V8, Mercedes-AMG G 63 og Range Rover Sport SVR. Vi tar disse digre SUV-ene med V8-motor og 500 hk nærmere i øyesyn.

Tekst: Bernd Stegemann og Jan Einar Wettre – Foto: Daniel Wagner

De viktigste nyhetene står ofte med liten skrift. På side 35 i prislisten til den nye G-klassen får vi for eksempel vite at ørkensand på karosseriet ikke trenger å være et resultat av en Sahara-ekspedisjon, men at du som ekstrautstyr kan bestille en lakkfarge av samme navn. Det er praktisk, ettersom den en gang så asketiske terrengbilen forlengst har blitt et motorisert statussymbol for velstående byboere.

Gjerne som AMG, for det skal jo helst gå forover. Kraftige 585 hk og 850 Nm mot tregheten i en kampestein på 2,6 tonn – G 63 kan ikke bare tøye fysikkens grenser, men er på vei inn i det rent absurde. Hittil har hverken Jeep eller Land Rover hatt mot til å lansere en hardcore terrengbil med slike data. Sammenlignet med Mercedesens historie er de like store, sterke og dyre rivalene Bentley Bentayga V8 og Range Rover Sport SVR knapt mer enn leketøy for avenyene eller dragstripa.

På utsiden følger den nye G-klassen tradisjonene, men inni er kundenes komfort vel ivaretatt.

Den firkantede og høyreiste grunnformen, de rette og flate vinduene og de synlige dørhengslene antyder bilens enkle, robuste og funksjonelle karakter. Men sidepipes og digre dekk i de brede hjulhusene skaper snarere inntrykk av en racerbil du må bruke stigbrett for å komme inn i.

Også inni er det kontrastene som råder, med høy sittestilling, kubistisk plassfølelse og nærstående frontrute som før. Men nå finner vi også teknologi og luksus, fra LED-lyktene til widescreen-instrumentene.

cw-tall? Aldri hørt om. Her står jeg, og kan (og vil) ikke annet. I G-klassen er det bare omvandlingen av enorm kraft til enormt skyv som er effektiv, og den betaler man for med et testforbruk på 1,67 liter bensin på mila. Bassgangen til den dypt buldrende fireliters V8-motoren stiller rivalene i skyggen, og kan i opptil 160 km/t kompensere for G-klassens handicap i vekt og luftmotstand. Men før eller senere vil den bratte frontruta bli til en fluesmekker og bremsekloss, og når du tar foten av gassen merker du hvordan den gir klart supplement til de ordinære bremsene med ventilerte skiver.

Den høye sittestillingen gir fremragende oversikt, mens widescreenskjermen gir like god innsikt.

Med tanke på massen og høyden blir også chassiset kraftig utfordret, så elektronikken setter stopp for fremdriften i 220 km/t (240 med Driver’s Package). For til tross for denne nye versjonens klart bedre styring og kjørepresisjon, skaper svinger alltid litt uro i karosseriet, og dekkene gjør seg bemerket. Men vi skal sette pris på bilens fine retningsstabilitet, og også løftet om at G-klassen om nødvendig vil bære oss til verdens ende, selvsagt på massasjeseter med Workout-program for god blodsirkulasjon i musklene.

Den samme sikkerheten finner vi ikke i Bentayga. Den skinninnbundne instruksjonsboka beskriver riktignok terrengutstyret, med kompass, høydemåler og alle mulige vinkler bilen kan håndtere, men truer også med bortfall av garanti hvis «bilen blir brukt til formål den ikke er beregnet til, for eksempel racing eller terrengkjøring». Denne britiske bilen bruker all VW-konsernets teknologi, og er kledd i en atletisk drakt som overfører typisk Bentley-stil til formen av en stor SUV.

Bentayga tar forestillingen om den typiske britiske GT-en til et nytt nivå.

Denne store bilens størrelse gjør seg ikke nødvendigvis gjeldende i form av plass innvendig, men det er en del av konseptet. Det er også interiørets enestående stil og kvalitet, med flotte detaljer, fra de analoge instrumentene, via høyglansede seteskinner til de klassiske luftedysene. Og at britene oppfatter infotainment som mer enn bare navigasjon, stereo og 360-graders kamera, ser vi av de nedfellbare tilskuersetene i skyggen av den åpne bakluka.

Også på førerplassen er det mye å oppleve. Med det første støtet med gassen feirer vi den overlessede luksusen, mens vi ikke bruker et eneste sekund på å fundere over kostnader og bensinforbruk. Til tross for all effekten vil Bentley alltid søke ut en viss tilbakelenthet, og den luftfjærede og krengingsstabiliserte Bentayga kan godt oppfattes som en moderne Gran Turismo med ekstra god plass og særlig bredt bruksområde. Det er storslått hvordan den ligger på veien, styrer inn i svingene og fjærer. Og bak rattet i V8-modellen savner du aldri den mange hundre tusen kroner dyrere V12-motoren.

V8-motoren med turbo skjuler seg under plast….

… mens den elektroniske nøkkelen foretrekker lakk og krom.

 

Det er bemerkelsesverdig hvordan en slik landeveiskrysser blir til et villdyr uten noen nøling, og hvordan den like etter spiller uskyldig og verdig. Den helt uanstrengte automatkassen bidrar til det, ved å omdanne overfloden av kraft til fremdrift på en vennlig måte. Lyddesignet ivaretar en finjustert balanse mellom diskresjon og autoritet. Det som imponerer mest er den overveldende følelsen av tilbakeholdenhet, dyp avspenthet og suverenitet. Altså det som britene kaller «splendid isolation».

Akkurat dette elementet hører naturligvis til grunnutstyret i den sterkeste terrengbilen fra Land Rover, som til tross for sine dimensjoner liker å kalle seg Sport. I SVR-utgave med kompressor-V8 og 575 hk har den gode skallseter med fin kontur foran og bak, og Sport-tilnavnet forsvarer den ved å veie rundt 200 kg mindre enn de to andre her. Dessuten er det alltid en anelse dramatikk i lyden når femlitersmotoren trekker.

Bilen skyver hardt fra starten, den freser flott når den skifter gir, og så trekker den sømløst videre. Sports-Rangen stormer forover med stor kraft, presist dirigert av åttetrinnskassen, og befridd fra alle spørsmål om veigrep. Den fjærer velvillig uten å stille seg på skrå i svingene. Du kjenner vekten når du svinger, og når det blir riktig trangt understyrer den. På bølgete underlag blir den også bragt noe ut av fatning.

Til tross for større spoilere og tofarget interiør tar Range Rover SVR vare på sitt stilfulle image.

Så vi tar det heller rolig, nyter interiøret av tofarget Windsor-skinn og den flotte lyden fra Meridian-høyttalerne. Like underholdende er Venture Cam, som filmer landskapet eller bilens omgivelser og gjengir det på skjermen i sanntid. Hva kan vi savne her?

Tja, kanskje pengene bilen koster, eller en viss nedtoning av størrelsen. Biler som dette møter ikke alltid applaus. Men litt bifall har disse luksuriøse SUV-ene fortjent, ettersom de holder både sorger og smålighet på avstand. Det hjelper nok om du ikke bare venter at disse bilene skal gi deg all suvereniteten du trenger, men at du også har med noe selv.

 

 

 

 

Innlegget Tungvekterne dukket først opp på auto motor og sport.

Nye Ford Transit lyser opp på årets korteste dag

$
0
0

Ford Transit

Ved hjelp av et kraftig LED-lys over bakdørene på den nye 2-tonns Ford Transit blir arbeidsområdet bak bilen lyst opp for å bedre arbeidsforholdene og dermed øke produktiviteten på de aller mørkeste vinterdagene. I dag er faktisk årets korteste dag i Norge.

Ved å slå på en bryter plassert på innsiden av bakdøren får du en godt opplyst arbeidsplass bak bilen, også etter at solen har gått ned. Er batterikapasiteten i bilen svak, slås lyset automatisk av.

– Vår nye 2-tonns Transit er produsert for å kunne levere maksimal produktivitet til våre næringskunder. Vi lyttet nøye til innspill som kunne gjøre arbeidshverdagen til kundene enklere. Dette er et eksempel på en av de enklere ideene som bidrar til dette, sier salgssjef for nyttekjøretøy i Ford Motor Norge Johnny Løvli.

Innenfor mange bransjer øker behovet for service nettopp på de korteste, mest snørike og ofte kalde vinterdagene. Ifølge tall fra Finans Norge ble det tilsammen erstattet skader på private bygninger og innbo for nesten 2,2 milliarder kroner i løpet av årets første tre måneder. Dette er 14 % mer enn i fjor. Den største økningen var på vannskader, frost, og skader etter mye og tung snø.

Ford Transit

Nesten 13 timer kortere dag i dag

I dag er det årets korteste dag på den nordlige halvkule. I London er dagen nesten ni timer kortere enn den er på sitt lengste, mens den i Barcelona er nesten seks timer kortere. I Oslo er dagen nesten 13 timer kortere enn ved sommersolverv.

Smart teknologi gjør arbeidsdagen enklere

Sammen med det smarte arbeidslyset bak på nye 2-tonns Transit får du også et ryggekamera. Andre nye Transit-teknologier som er utviklet for å gjøre det mindre krevende å manøvrere og parkere bilen inkluderer et frontmontert vidvinkelkamera, og parkeringsassistent som hjelper føreren med å finne parkeringsplass, parkere bilen og varsel for kryssende trafikk bak bilen når føreren rygger.

Ford Transit

Økt nyttelast, hybridløsning og lavere drivstofforbruk

Nye Ford Transit er også blant de beste i klassen på nyttelast. Takket være sterkt fokus på å redusere kjøretøyets egenvekt har det vært mulig å øke nyttelasten.

Fords nye oppgraderte 2-liters EcoBlue-dieselmotor har blitt opptil 7 % mer drivstoffeffektiv.

Nye 2-tonns Transit kommer også med en 48 volt mild hybridløsning med manuelt gir (mHEV). Dette reduserer bilens driftskostnader opptil 8 % ved mye start- og stoppkjøring – sammenliknet med dieselmotoren. Ved vanlig kjøring vil forbruket reduseres med 3 % med hybridvarianten.

Ford Transit

Som et ledd i Fords strategi om at alle nyttekjøretøy skal være tilkoblet internett, tilbys også FordPass Connect-modem til nye 2-tonns Transit. Dette gjør at flåtekunder kan optimalisere bruken og redusere de løpende driftskostnadene gjennom løsninger som Ford Telematics og Ford Data Services som lanseres i løpet av 2019.

Ford Transit

Bestselger i segmentet

Nyheten er klar for levering i Europa fra midten av 2019, og bygger på den nåværende modellen som har vært en stor suksess i Europa og Nord-Amerika. I begge markedene har 2-tonns Transit være bestselgeren i sitt segment.

Salgsveksten til Transit-familien i Europa har fortsatt i 2018. I løpet av årets første 11 måneder har det blitt solgt hele 284 600 Transit nyttekjøretøy i Europa. Dette er det beste salget på 25 år.

 

 

Innlegget Nye Ford Transit lyser opp på årets korteste dag dukket først opp på auto motor og sport.

Kjør trygt til skiløypa med skiene på taket

$
0
0

– Ikke la skistativene stå og samle støv i garasjen. Få dem på taket og ikke la skiene ligge løst inne i bilen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Løse gjenstander i bilen er farlig. I en kollisjon eller bråstopp i bare 50 kilometer i timen kommer de med en kraft på inntil 24 ganger gjenstandens vekt. Et par slalåmski med binding veier fort fem kilo. De kommer gjennom kupeen med en kraft tilsvarende 120 kilo ved en bråstopp i bare 50 kilometer i timen. Langrennsski er lettere, rundt to kilo. De vil komme med en kraft på nesten 50 kilo.

– Det er ingen god idé å legge ned bakseteryggen og ha skiene løst i bilen. De kan bli et dødelig prosjektil ved en krasj eller bråstopp, advarer Sødal. – Gjør du det, må du i hvert fall sikre skiene med stropper. Men det er enklere og ikke minst sikrere med takstativ eller skiboks, fortsetter han.

Skal du til fjells i nyttårshelgen? Bruk litt ekstra tid på å sikre bagasjen

For mange er det forlokkende å dra lengre enn de lokale skiløypene og slalåmbakkene. Særlig i år med kort romjul, vil mange ta seg en tur på fjellet i nyttårshelgen.

– Bruk ekstra tid på å pakke bilen før du kjører til fjells. Legg det tyngste nederst og lengst frem i bagasjerommet. Bruk festepunktene i bagasjerommet og stropp fast bagasjen til slutt, rådgir Nils Sødal.

Inne i bilkupéen skal det ikke være løse gjenstander. Derfor er det viktig å feste nettbrett i fastmonterte holdere, sånn at du har sikker underholdning for barna i baksetet.

Skiene skal på taket i boks eller på skistativ. Har du takboks, må du være klar over at det ikke er ubegrenset hva du kan ta med i den. Det er tre vektgrenser du må passe på:

  • Hvor mange kilo tåler takboksen?
  • Hvor mange kilo tåler takstativene boksen er festet til?
  • Hvor mange kilo tåler taket på bilen?

Av disse tre vektgrensene, må man styre etter den laveste. Når du har pakket boksen ferdig, stropp fast med lastestroppene i takboksen.

– Vi ønsker alle en god nyttårshelg før vi går i gang med nye året. Da er det verdt å bruke litt ekstra tid på pakkingen både i bagasjerom, inne i bilen og på taket, avslutter Nils Sødal.

 

 

Innlegget Kjør trygt til skiløypa med skiene på taket dukket først opp på auto motor og sport.

Langtest: Volvo V90 T8 Hybrid

$
0
0

Denne julen skulle bli litt spesiell for undertegnede så derfor valgte jeg å ta en langtur for å komme litt bort i noen dager. Valget av bil ble en Volvo V90 T8 hybrid som er en av bestselgerne til Volvo i 2018

Tekst og foto: Bjørn Gravdahl

Jeg var veldig i tvil om jeg skulle sette kursen opp på fjellet eller nedover mot Sverige. Valget falt på Sverige da det var lettere å finne overnatting samt at jeg kunne treffe gamle venner. Jeg startet opp med fullladet batteri og full tank så her skulle vi kunne kjøre langt. Det var noen minusgrader ved starten men været skulle bli bedre nedover og ifølge værmeldingen skulle det bli en del varmere.

Dette er en plug-in hybrid så jeg var litt spent på hvordan forbruket ville være på en slik langtest da jeg regnet med at batteriet ganske fort ble tomt. Det gikk som forventet, så dette ville bli en tur for det meste på bensin.

Volvo V90 T8 er en meget komfortabel bil og jeg kan forstå at det er mange som velger en slik bil. Dog har nok avgiftene mye å si her da den er meget gunstig å lease slik avgiftene er pr idag.

Bilen ligger godt på veien, så her var det bare å sette på adaptive cruise og lane assist så ordnet bilen resten. Det blir nesten litt kjedelig å kjøre bil slik, så etter noen mil valgte jeg å ta koble dette ut å kjøre bilen selv. Jeg tok også noen avstikkere for å kjøre på noe annet enn motorveier.

V90 T8 har mer en nok «power» som gjør den lettkjørt både på småveier og på motorveier. Du sitter meget godt i en V90 og det er ikke noe tvil om at Volvo her har laget en meget god bil. Den er romslig både foran og bak samt i bagasjerommet, så dette er en flott bil for den aktive familien. Dette er sikkert også en av årsakene til det gode salget av denne bilen.

Som så mange andre så er det en lang liste med tilleggs utstyr på denne bilen, noe som gjør at bilen fort blir ganske mye dyrere enn startprisen. Vår testbil var hele 250 000,- dyrere, og det må jo sies å være en del.

Noe av det jeg var mest spent på var forbruket og der ble det litt som jeg mistenkte. Det ble ganske høyt.

Et snitt på rundt 0,9 liter pr mil er idag veldig høyt men det skyldes selvsagt at vekten på denne bilen er høyere en de uten hybrid og at batteriet ikke holder med enn ca 25 km nå på vinteren. Siden drivstoff tanken er på kun 50 liter så vil en måtte fylle oftere en på en D5. At vi får et såpass høyt forbruk er selvsagt fordi vi kjører mest på motorveien og ligger i snitt i 110 km/t.  Da brukes strømmen fort opp og den blir mer tørst på bensin også.

 

Siden det ikke er noe snø o.l. nedover så fungerer denne bilen utmerket men jeg kjørte den også litt i området hvor jeg bor og har var det snø og glatte veier. Da oppdager man fort at dette ikke er en fullverdig 4×4 bil. Den oppfører seg litt rart og den spinner fort på forhjulene mens bakhjulene kommer inn etterhvert. Men de drives av batteri og når det er tomt så har den ikke så mye å bidra med, selv om det kan virke som det alltid er litt strøm igjen til dette. Som sagt er ikke dette noe fullverdig 4×4. Men som jeg tidligere har påpekt så skjønner jeg ikke hvorfor alle må ha 4×4 og da helst på en SUV.  Denne bilen er en perfekt familiebil med veldig god plass overalt.

Konklusjon

Volvo V90 T8 er en fantastisk bil både på korte og ikke minst lange turer. Du sitter meget godt, den er komfortabel og den har nok motorkraft. Så jeg skjønner godt alle dere som velger en slik bil.

Med ønske om et riktig godt nytt bilår

Terningkast 5

 

Innlegget Langtest: Volvo V90 T8 Hybrid dukket først opp på auto motor og sport.

2019 blir et unntaksår for nybilkjøperne

$
0
0

Prognosene sier at nær halvparten av bilene som skal selges nye i 2019 blir elbiler. Samtidig står 40 000 på ventelister og det blir fort flere når nye ventelister åpner.

– Spørsmålet er om bransjen kan levere rundt 70 000 elbiler i år. Det legges opp til å selge biler som fortsatt ikke finnes, og forbrukerne går et uoversiktlig år i møte, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Alt tyder på at 2019 blir minst like vanskelig for nybilkjøperne som 2018 var. Vi er fortsatt inne i en brytningstid der usikkerheten om hva som er lurt å kjøpe er stor. Økte bompenger i byene og klimamålene som er satt, tilsier at det er elbil som gjelder. Men fortsatt er modellutvalget begrenset og nyhetene som kommer har lange ventelister.

– Det kommer mange spennende elbilmodeller i 2019, men realiteten er at det er ventelistene som åpner og ikke bilene som kommer i butikkene. Mange må vente til 2020 før bilen faktisk kommer, sier Sødal.

Nissan er en av de få elbilleverandørene som ikke har ventelister. Over 12000 Leaf rullet ut på norske veier i 2018, og ble dermed årets mest solgte bilmodell. Over 50.000 Leaf er til nå solgt i Norge.

Hva skal forbrukerne gjøre?

Fortsatt vil mange ha behov for en bensin- eller dieselbil. De som kjører langt, laster tungt og bruker tilhenger, har få elbiler å velge i. Også familie-elbiler til en fornuftig pris er det fremdeles manko på.

– Hvis du vil kjøpe deg fri for bekymringer for hva bilen er verdt om noen år, så er leasing et godt alternativ, mener Nils Sødal.

Når løsner elbilmarkedet?

Om man ser inn i krystallkula, så er heller ikke 2019 året der elbiler som passer alles behov er på plass i bilbutikkene. Det positive er at lanseringene kommer tettere og tettere, og fra 2020 eller 2021 vil store aktører rulle ut biler fra samlebåndene i større antall enn vi har sett til nå.

– Mye endrer seg i løpet av de neste to til tre årene. Da kommer elbilene som er familievennlige både i pris og størrelse, mener Sødal. – Frem til da må vi regne med et urolig marked preget av ventelister og usikkerhet rundt hva bilene faktisk vil koste og hvor langt de går, fortsetter han.

 

Innlegget 2019 blir et unntaksår for nybilkjøperne dukket først opp på auto motor og sport.

Trådløs lading og automatisk parkering

$
0
0

Hyundai og Kia har i dag sluppet en video som viser et system for autonom trådløs lading og parkering av elbiler, kalt Automated Valet Parking System (AVPS).

Systemet vil gi bilkundene stor nytte i møte med overfylte parkeringsplasser og ladestasjoner for elbiler. AVPS er en autonom løsning, og tillater at fullt oppladede biler flytter seg bort fra ladestasjonen, for å gi plass til nestemann i køen. Ved hjelp av systemet vil bilen flytte seg selv til en ledig parkeringsplass.

Med en smarttelefon kan man instruere bilen i at det er på tide å lade. Da vil bilen selv kjøre til nærmeste tilgjengelige ladestasjon, lade opp, og deretter kjøre til en passende parkeringsplass. Når sjåføren sender beskjed om det, vil bilen returnere dit han eller hun befinner seg.

Systemet styres fra mobiltelefon

Smart kommunikasjon

Prosessen gjennomføres ved hjelp av kontinuerlig kommunikasjon mellom elbilen, pakeringsanlegget, ladesystemet og sjåføren. Parkeringsanlegget sender beskjed om ledige plasser og ladestasjoner, mens ladesystemet oppdaterer sjåføren med ladestatus i realtid.

Hyundai og Kia vurderer mulighetene for å kommersialisere teknologien allerede i 2025, sammenfallende med lanseringen av nivå 4-autonome biler. Selskapene planlegger videre å lansere autonom kjøring i utvalgte «smart cities» fra 2021, med et mål om å lansere fullt autonome kjøretøyer innen 2030.

 

 

Innlegget Trådløs lading og automatisk parkering dukket først opp på auto motor og sport.


Full av finesser som ikke brukes

$
0
0


Nordmenn flest er enkle bilbrukere, og dropper å sette seg inn i tekniske finesser, viser ny undersøkelse. Mange går glipp av smarte og nyttige funksjoner, mener eksperter.

Bare en fjerdepart av eierne har satt seg grundig inn i de tekniske finessene som finnes i egen bil, viser undersøkelsen, som er utført av Yougov for Autobransjens Leverandørforening (ABL).

44 prosent oppgir at de kan en del om det, men at de bruker langt fra alle funksjonene.

– 24 prosent svarer at de kan lite, og stort sett kun bruker den enkle og nødvendige funksjonaliteten. De siste syv prosentene krysser av for vet ikke, og i praksis betyr vel det at også disse begrenser seg til å bruke basisfunksjonene, sier Arild Hansen, daglig leder i ABL.

Han mener norske bilister på denne måten går glipp av svært mye ny og nyttig teknologi.

Moderne biler er fulle av elektroniske finesser, men det er få som lærer seg å bruke dem, ifølge en ny undersøkelse. (Foto: Colourbox)

Datamaskiner på hjul

– Moderne biler er rullende datamaskiner, spekket med avanserte programmer som øker både sikkerhet, effektivitet og komfort. Stort sett kan funksjonene tas i bruk med et par enkle tastetrykk på instrumentpanelet, sier Hansen.

Problemet er ofte at eieren verken har studert instruksboken eller satt av tid til å teste ut de mulighetene bilens teknologi byr på, mener Simen Huse, daglig leder i Simco AS.

Firmaet er spesialisert innen bilelektronikk, og jobber med reparasjoner, diagnose og support.

– Bilhverdagen blir både enklere, tryggere og morsommere hvis man tar i bruk hele spekteret av finesser. Derfor håper jeg flere vil velge en mer aktiv og nysgjerrig tilnærming til dette, sier Huse.

Skjermer der man kan styre mange av bilens funksjoner kan være greit å ha, men stjeler mye oppmerksomhet fra føreren

Trafikkfarlig fikling

Når betjeningen av de elektroniske funksjonene skjer via berøringsskjermen på midtkonsollen, er Huse dessuten bekymret for at utrente brukere må fikle så mye at det kan være trafikkfarlig.

– Det er masse nyttig kjøreinformasjon som kan vises på disse skjermene, og mange systemer som styres fra dem. Men det må man lære seg på forhånd, for å unngå at oppmerksomheten om trafikken blir svekket.

Simco ser også stadig eksempler på at mangelen på kunnskap om standard elektronikk gjør at folk skaffer seg dyrt ekstrautstyr som de egentlig ikke trenger.

– Nordmenn er glade i mye utstyr, men når de bestiller uten å undersøke hva de faktisk allerede har, kan det bli dobbelt

 

Innlegget Full av finesser som ikke brukes dukket først opp på auto motor og sport.

BMW fra en annen verden

$
0
0

BMW Individual M850i «Night Sky»

I over 25 år har BMW Individual Manufaktur levert individuelle detaljer i materialer fra øverste hylle til en rekke BMW-modeller. Med BMW Individual M850i «Night Sky» legges lista høyere enn noen gang – med et utenomjordisk element.

I tillegg til å ha utviklet særegne lakkfarger, skinninteriør og detaljer, spesielle interiør- og innstegslister, felger og annet til en rekke BMW-modeller, har det gjennom tidene også kommet en rekke spesialmodeller og helt ekstraordinære biler ut fra BMW Individual Manufaktur sine lokaler i Garching, Tyskland.

BMW Individual M850i «Night Sky»

Med BMW Individual M850i «Night Sky» løftes eksklusiviteten til nye høyder, bokstavelig talt. Girspaken, start/stopp-knappen, iDrive-kontrollen, innstegslistene og overflatepanelene i midtkonsollen er alle dekorert med meteoritt. Materialet er hentet fra meteoritten «Muonionalusta» som ble funnet i Sverige i 1906. Fra den 240 kg tunge meteoritten har BMW Individual Manufaktur brukt ca. 600 gram av mineralene til utsmykkingen av detaljene i «Night Sky».

BMW Individual M850i «Night Sky»

Det er kun produsert én eneste BMW Individual M850i «Night Sky» og den er tatt frem som et utstillingsvindu for både nye materialtyper og ny produkjonsteknikk. Det er derfor heller ikke satt en prislapp på bilen, men en BMW M850i Coupé xDrive har en startpris på 1 763 800 kroner. Da uten meteroritt-detaljer, men med den samme V8-motoren på 530 hk som tar bilen fra 0-100 km/t på 3,7 sekunder.

BMW Individual M850i «Night Sky»

 

I tillegg til de unike meteoritt-detaljene, kjennetegnes «Night Sky» også av den særegne lakken og en rekke andre spesielle elementer. To lag med ulike lakkfarger og tre lag klarlakk med ulike pigmentstørrelser skaper en helt spesiell dybdefølelse. Per nå tilbys ikke denne lakkfinishen for andre biler, men det jobbes med en lakk som ligger tett opptil og som vil ha tilsvarende effekt. Det samme gjelder den spesielle sølvfargen i deler av skinninteriøret. De mange små LED-lysene i midtarmlenet gir også en spesiell effekt i bilens cockpit.

BMW Individual M850i «Night Sky»

Det særegne mønsteret som går igjen i både interiøret og i flere eksteriørdetaljer er heller ingen tilfeldighet. Fysikerne blant oss vil kjenne det igjen som «Widmanstätten», oppkalt etter den østeriske vitenskapsmannen Alois von Beckh Widmanstätten som oppdaget fenomenet tidlig på 1900-tallet. Mønsteret kommer frem når en metallegering nedkjøles i en ekstremt langsom prosess, en prosess som ikke lar seg gjennskape naturlig her på jorden. Ekspertisen hos BMW Individual Manufaktur har 3D-printet eksteriørdelene for å gjenskape effekten på de ulike detaljene.

BMW Individual M850i «Night Sky»

Også bremseskivene og bremsekalipperne skiller seg ut fra de serieproduserte bilene, men både mønstrede bremseskiver og individuelle bremsekallippere er allikevel noe som vurderes for serieproduksjon. Med 3D-printing åpner det seg en rekke muligheter for nye skreddersydde detaljer.

BMW Individual M850i «Night Sky»

– BMW Individual har et godt fotfeste blant våre mest entusiastiske kunder som verdsetter skreddersømmen og eksklusiviteten vi kan tilby. Vi leverer biler til norske kunder både med det lille ekstra og med ekstra mye av det lille ekstra, sier kommunikasjonsdirektør Marius Tegneby hos BMW Group Norge.

BMW Individual M850i «Night Sky»

De første helt nye BMW 8-serie Coupé-ene har allerede ankommet landet. Til våren følger helt nye BMW 8-serie Cabriolet og senere i år kommer firedørsversjonen 8-serie Gran Coupé. BMW Individual M850i «Night Sky» vil bli vist frem for publikum senere i år. For de som vil leke seg med farger og fantasi, anbefales BMW Individual sin konfigurator.

Innlegget BMW fra en annen verden dukket først opp på auto motor og sport.

Volvo er størst på firehjulsdrift

$
0
0

Volvo AWD

Salget av biler med firehjulsdrift øker i Norge og Volvo er bilmerket som selger flest viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV). Siden 2010 har salget av firehjulsdrevne biler økt med 77 prosent.

I 2018 ble det registrert 60 924 firehjulsdrevne biler på det norske markedet. 9770 av disse var fra Volvo, noe som gir merket en markedsandel på 16 prosent.

– Flere og flere av våre kunder ønsker seg AWD. Våre Plug-in hybrid-biler, som står for nesten 70 prosent av salget, tilbyr AWD som standard. Det samme gjør Cross Country-modellene og dette har gitt oss en sterk posisjon i markedet, sier Erik Trosby, PR- og kommunikasjonssjef i Volvo Car Norway.

Volvo V90 er blant Norges mest solgte stasjonsvogner. Over 80 prosent av de solgte bilene har AWD og Plug-in hybrid.

– AWD er ettertraktet fordi det gir god fremkommelighet, gode kjøreegenskaper og trygghet på veien selv om terrenget er ulendt, sier Trosby.

Volvo AWD

Trend som vil vedvare

I 2010 ble det solgt 34 352 biler med firehjulsdrift i Norge. I 2018 har det samme tallet økt til 60 924. Anders Hovde, ansvarlig for bilmarkedsresearch i analyseselskapet Kantar TNS, mener firehjulsdrift vil fortsette å øke i popularitet blant nordmenn.

– Dette er en trend, og den vil vedvare. Andelen firehjulsdrift har steget jevnt og trutt de siste årene, og jeg ser ingen tegn til at det skal avta. Skal du ha en topp utstyrt bil i dag inkluderer det firehjulsdrift, sier Hovde.

Volvo AWD

Han oppgir flere grunner til at flere nordmenn velger firehjulsdrift.

– Vi har et klima og en topografi som gjør det praktisk med trekk på alle fire. Med en relativt lav prisdifferanse mellom to og firehjulstrekk og gode tilbud i alle prisklasser ser flere muligheten til å kjøre med firehjulsdrift, sier Hovde.

Hovde peker også på nordmenns ønske om en aktiv fritid

– Det å være et moderne menneske i dag innebærer fokus på meningsfull fritid. Firehjulsdrift indikerer at man trenger bilen for å ferdes der hvor føreforholdene ikke er optimale og det gir sosial status. Man behøver ikke ha en veldig aktiv fritid for å ville ha firehjulsdrift, men man vil gjerne at andre skal tro man har en aktiv fritid, sier Hovde.

Volvo AWD

Viktig for Volvo

I 2017 ble det solgt 8693 Volvo med AWD. Det ga merket en markedsandel på 13,1 prosent. I 2018 steg tallet til 9770 og en markedsandel på 16 prosent.

– Vår totale markedsandel i Norge er på 7,7 prosent. At vi har en AWD-andel på over det dobbelte sier noe om hvor viktig AWD er for oss. Vi satser på AWD fremover og ser at det viktig for kundene i det norske premiumsegmentet, sier Trosby.

Det ble registrert 11378 nye Volvo-biler i Norge i 2018 noe som ga en AWD-andel på 85 prosent

 

Innlegget Volvo er størst på firehjulsdrift dukket først opp på auto motor og sport.

Opel Zafira Life: Fjerde generasjon fleksibilitet

$
0
0

Opel Zafira 2019

20 år etter at første generasjon Opel Zafira ga familien en ekte flerbruksbil, kommer nå fjerde generasjon med flere valgmuligheter enn noen gang tidligere.

Nye Opel Zafira Life kommer i tre lengder, opptil ni seter og kan leveres med firehjulsdrift – noe som betyr at det finnes en versjon som passer til alle. De tre lengdene varierer fra 460 centimeter, via den mellomste som måler 495 og hele 530 centimeter for den lengste versjonen.

Sikkerhet og komfort for familien

Den nye bilen lanseres med komfort- og sikkerhetsdetaljer som vi kjenner fra de andre Opel-modellene, som avanserte førerassistentsystemer, head-up-display, adaptiv fartsholder og tett integrasjon mot mobiltelefonen. Med disse systemene på plass er både fører og passasjerer svært godt ivaretatt.

Opel Zafira 2019

Nye Zafira Life har også automatisk nødbrems med fotgjengeroppdagelse, noe som bidrar til å sikre også de som befinner seg utenfor bilen. Den får også nye Opel Connect, som i tillegg til å sikre varsling ved ulykker eller andre uhell – også gir live oppdatert trafikkinformasjon til navigasjonssystemet.

I begynnelsen av 2021 blir Opel Zafira Life også tilgjengelig i en helelektrisk utgave, neste steg på veien mot en full elektrifisering av Opel.

Opel Zafira 2019

– Opel skal være elektriske

CEO i Opel, Michael Lohscheller, sier at Opel står foran store endringer.

– Innen slutten av 2020 vil vi lansere åtte nye eller oppgraderte modeller – inkludert en helt ny generasjon av Corsa. Allerede i første halvår starter vi salget av våre to første elektrifiserte modeller, en helelektrisk Corsa og Grandland X som ladbar hybrid. Opel skal være elektriske, sier Lohscheller.

Opel Zafira 2019

Opptil 4500 liter bagasjeplass

I tillegg til at Opel Zafira Life kommer i tre ulike lengder, kommer den også med flere ulike interiørløsninger. Med ulike konfigurasjoner som spenner fra fem til ni seter bør det være mulig for selv storfamiliene å finne en bil som passer deres behov. En lastekapasitet på over ett tonn, bør gjøre det mulig å få med seg det meste man trenger på hytta.

Opel Zafira 2019

Den bakerste seteraden kan enkelt tas ut, noe som gir den lengste versjonen av Zafira Life en imponerende lastekapasitet på hele 4500 liter. I tillegg kan forsetet legges ned, noe som gir deg mulighet til å frakte objekter på opptil 350 centimeter.

For de som ønsker noe ekstra, leveres Opel Zafira Life også med skinnseter plassert på aluminiums-skinner, noe gjør den velegnet som «VIP-shuttle» eller når flere skal transportertes på en svært komfortabel måte.

Opel Zafira 2019

Opel Zafira Life debuterer på bilutstillingen i Brüssel 18. januar.

 

 

Innlegget Opel Zafira Life: Fjerde generasjon fleksibilitet dukket først opp på auto motor og sport.

Volvo V60 Cross Country – Den perfekte Familiebilen

$
0
0

Volvo kom med en ny V60 sommeren 2018, med både diesel og bensinmotorer. Bilen er en mini utgave av V90 med samme interiør som alle Volvoer nå kommer med.

Tekst: Bjørn Gravdahl  – Foto: Bjørn Gravdahl  

Salget har ikke tatt helt av og det skyldes ikke bilen i seg selv, men at folk venter på hybrid utgaven som er rett rundt hjørne. Vi fikk muligheten til å kjøre den nyeste utgaven av V60, nemlig Cross Country utgaven.

Denne er nok en bil som skal ta over V70 Cross Country kundene. Men som vi tidligere har påpekt har Volvo gått et hakk opp mot premium, og bilene er derfor kanskje litt for flotte innvendig for den vanlige V70 kjøper.

Instrumentering i kjent Volvo-stil. Navigasjonskart i midten.

 

Det er ingen tvil om at denne bilen er en perfekt bil for en aktiv familie. Den er romslig, komfortabel og har en masse utstyr. Nå er nok prisen noe stiv på denne bilen og vår testbil koster nesten 800 000,- og det er ganske mye for en V60. Men den har blitt en premiumbil, så den hevder seg godt i selskapet med de tyske merkene.

V60 Cross Country er ikke så mye annerledes enn en vanlig V60 D4. Den har høyere bakkeklaring og noen små utvendige detaljer som gjør at den skiller seg litt ut fra den vanlige. Kjøremessig er det heller ikke mye forskjell, og som sin bror er denne fantastisk å kjøre. Man sitter godt, har masse sikkerhetsutstyr og blir ikke sliten av å kjøre denne

Litt høyere bakkeklaring og skjermbeskyttere skiller Cross Country fra en vanlig V60

Vi tok en rask tur til Tønsberg på E18 og her var det bare å legge inn Adaptive Cruise Control så ordner bilen resten. Nesten litt kjedelig, men en behagelig og trygg transport.

Vi skal gjøre en grundigere test av denne bilen hos Volvo i Sverige, som kommer i auto motor og sport nr 2 i slutten av februar. Så det er bare å glede seg

 

Terningkast 5

 

Innlegget Volvo V60 Cross Country – Den perfekte Familiebilen dukket først opp på auto motor og sport.

Viewing all 1281 articles
Browse latest View live